top of page
Foto van schrijverLaura Kortekaas

Yin yoga voor beginners

Asana, ofwel de lichaamshouding waarbij je je tijdens een yogasessie volledig traint in kracht, stabiliteit en flexibiliteit. In Nederland wordt yoga steeds populairder. Het is een manier om fit te worden en te blijven en om tot rust te komen in alledaagse hectiek. Er zijn verschillende soorten yoga die je kunt beoefenen. Of je nu ervaren bent of pas begint, yin yoga is voor zowel beginners als gevorderden geschikt. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met de yogamat, de geuren, geluiden, sensaties en emoties die bij een yogasessie komen kijken. Heb jij de overtuiging dat yoga niet voor jou geschikt is? Of wil je achtergrondinformatie over de yogasessie die jij wekelijks (online) volgt?

Lees dan gauw verder.


Waarom is yin yoga hét geheime ingrediënt voor een gelukkig leven?

Is yin yoga dat écht, een geheim ingrediënt voor een gelukkig leven? Als je het mij vraagt zal ik volmondig ‘ja’ zeggen. Het mooie van yin yoga is dat het geschikt is voor iedereen. Jouw woonplaats, het soort werk dat je doet, het aantal kinderen dat je hebt, of je vaker aan yoga doet of juist een beginner bent, jouw hobby’s of je lichamelijke klachten... Het maakt niet uit. Tijdens een sessie yin yoga word je in contact gebracht met jezelf, leer je voelen wat er is en mag je loslaten wat je niet meer nodig hebt. Er is geen haast, er zijn geen vooroordelen, geen verwachtingen, er is even helemaal niets. Behalve jij en je yogamat.

Verschillende studies tonen aan dat het stressniveau daalt na een yogasessie. Kortdurende yogasessies zijn al geschikt voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid. Ook zegt een studie dat het niveau van welbevinden en zelfcompassie wordt verhoogd na het doen van yoga. Dat klinkt toch als muziek in de oren?

Yin yoga is geschikt voor ieder moment van de dag. Maar hoe fijn is het als jij je dag start met een momentje voor jezelf? Je zult zien dat als jij jouw dag start met yin yoga, jij de rest van de dag meer innerlijke rust ervaart. En hoe fijn is dat? Wat meer innerlijke rust terwijl je weer een waslijst van to-do’s afwerkt.


I would like for people to realize that yoga is not about touching your toes.”
Gary Kraftsow

Wat zijn Yin yoga houdingen?

Yin yoga bestaat voornamelijk uit grondoefeningen, ofwel liggende houdingen. De houdingen worden tussen de 3 tot 5 minuten vastgehouden. Als je voor een langere tijd in dezelfde houding te blijft, ontstaat er meer ruimte in jouw lichaam en kun je dieper in de houding komen. Je spieren, pezen, gewrichten en banden ontspannen en worden langer.

Tijdens een sessie yin yoga komt jouw lichaam tot rust, kom je in contact met jouw emoties, leer je je lichaam beter kennen en leer je voelen wat er is. Je leert los te laten van negatieve gedachtes, pijnlijke gewrichten, een stijf lichaam en veeleisende en opjagende gevoelens.

Doordat je tijdens een sessie yin yoga volledig gefocust bent op jezelf, leer je om aan te voelen en in te schatten wat jouw lichaam op dat moment nodig heeft. Is dat een yin houding waarbij je de maximale stretch van jouw spieren opzoekt, die je het minimale aantal minuten vast kunt houden? Of heeft jouw lichaam meer behoefte aan een oefening met minimale stretch waar je gemakkelijk een langere tijd in kunt blijven?


Dit zijn 5 makkelijk uitvoerbare yin yoga poses


Bhadrasana/kleermakerszit

Deze houding is uitvoerbaar zonder al te veel weerstand en belasting voor het lichaam. Deze houding is geschikt voor een yin yogasessie, maar ook voor een meditatiesessie. Tijdens Bhadrasana zit je in kleermakerszit op de grond of op een meditatiekussen, met je benen gekruist over elkaar. Hierdoor opent het heupgewricht, wordt de ruggenwervel verlengt en heb je meer ruimte om jouw ademhaling te controleren.


Shashankasana/child’s pose

Alles wat stijf voelt, wordt in deze houding opgerekt. Je bekken wordt geopend, er komt stretch op je rug, er komt meer ruimte in je wervelkolom en de omliggende spieren kunnen zich ontspannen. Tijdens Shashankasana buig je geknield voorover, zodat je hoofd op de grond komt te rusten en je billen richting je hielen gaan. Wanneer je lichaam ondersteboven wordt gezet stroomt er meer zuurstofrijkbloed naar het bovenlichaam, worden hart -en bloedvaten, het lymfestelstel, het zenuwstelsel en het endocriene systeem gestimuleerd. Dit is bevorderlijk voor een goede lichamelijke conditie.


Jathara parivartanasana/liggende twist

Een lange dag zitten of staan zorgt voor een constante belasting op de ruggenwervel en de omliggende spieren. Met een liggende twist draai je de ruggenwervel een stuk waardoor er meer ruimte tussen de wervels komt en spanning in de spieren los kan laten. Het lichaam heeft 1 dominante kant. Met een klein verschil kan je rechter rugspier sterker zijn dan de linker. Door een liggende twist te doen voorkom je hier klachten van. Vanuit een rugligging zet je je voeten tegen je billen aan en laat je je knieën op een uitademing rustig naar 1 kant zakken. Daar blijf je een aantal minuten. Daarna ga je over naar de andere kant.


Supta Baddha Konasana/Liggende vlinder

Vanuit een zittende houding op de grond leg je een kussen of bolster achter je billen, in de lengte van je rug. Breng vervolgens je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën rustig naar buiten vallen. Op een uitademing rol je je rug af zodat je op de bolster komt te liggen. Spreid je armen en focus je op je ademhaling. Tijdens Supta Baddha Konasana wordt de rug verlengt, de borstkas geopend en buikorganen, blaas, nieren, lever en het hart, gestimuleerd. Doordat de bloedcirculatie verbetert gaat deze houding menstruatiekrampen en stress tegen.


Ananda balasana/Happy baby pose

Tijdens deze houding ligt de focus op het openen van de bekken en het verspoelen van het bindweefsel en de gewrichten in dat gebied. Je bekken verbindt het bovenlichaam met de benen. Flexibele, sterke bekken dragen bij aan een goede lichaamshouding en verkleint de kans op rugklachten. Tijdens Ananda Balasana wordt er gebruik gemaakt van zwaartekracht. Hierdoor is deze houding ook geschikt voor beginners.


Je komt in deze houding door op je rug te gaan liggen, je benen gestrekt op te trekken en vervolgens te buigen. Als je het redt kun je je knieën laten zakken tot naast je bovenlijf. Hierbij kan het helpen om jouw voetzolen vanaf de buitenkant vast te pakken.


Al deze houdingen maken yin yoga ook geschikt voor beginners.


Wist jij al dat yoga je jong houdt? Het verminderen van stress heeft namelijk een positieve invloed op de snelheid van de biologische klok. Dus, zeg maar gedag tegen dure crèmes en hallo tegen een sessie yin yoga!


Wil jij ook Yin yoga Utrecht doen?

Hoe vaak plan jij een moment voor jezelf, waarin je helemaal tot rust kunt en mag komen? Probeer het eens, jouw drukke leven on hold te zetten. Merk je dat je dat lastig vindt? Des te meer reden om de pauze knop vaker in te drukken.


Ben jij nieuwsgierig geworden naar yin yoga en zou je een keer een sessie mee willen maken? Dat kan geheel vrijblijvend bij de Yogaschool Utrecht! Tijdens een online proefles maak je kennis met yoga, de yogaschool en de betreffende docent. Heb jij nog vragen na afloop? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.


531 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page