top of page

Ontspannen kan je leren

Bijgewerkt op: 4 mei 2021

Het is een gewone doordeweekse dag en mijn wekker gaat om 06:35 uur. Ik heb mij voorgenomen om vanaf nu te gaan ontspannen. Maar zodra mijn wekker afgaat weet ik niet hoe snel ik hem uit moet zetten om de rest van het huis niet wakker te maken. Vervolgens sluip ik als een ninja door de slaapkamer, over de overloop, naar de badkamer toe. Met kleine slaperige ogen fatsoeneer ik mezelf en maak ik mij na een veel te korte nacht klaar voor een nieuwe dag. In hoog tempo maak ik het ontbijt voor mezelf klaar. Als mijn huisgenoten mazzel hebben, krijgen zij ook nog wat... Ik probeer mijn ontbijt rustig aan tafel op te eten. Maar eigenlijk wil ik alweer door naar het volgende... mijn werk. Ik moet ook nog boodschappen doen voor het avondeten, wil nog een rondje lopen want ja... die 10.000 stappen challenge... en dan nog maar niet te denken aan de stapel was die zich ongegeneerd promoveert tot een joekel van een berg.


Wat is ontspannen?

Ga jij maar door, val je van de ene in de andere activiteit, zit je ’s avonds uitgeblust op de bank en ben je blij als je éindelijk naar bed toe kan? Dan is het verstandig om je te gaan focussen op ontspanning. Maar wat is ontspanning precies?


Ontspannen betekent letterlijk tot rust komen. Zowel lichamelijk als geestelijk. Beide net zo belangrijk. Het is de balans tussen spanning en ontspanning die maakt hoe jij je dagelijks voelt. In een ontspannen toestand verlaagt de bloeddruk en slaat het hart zo’n 60 tot 100 slagen per minuut. Een goede bloeddruk en rustige hartslag is de basis van een goede gezondheid. Daarnaast word je je in ontspannen toestand bewuster van jouw emoties. Je leert ze voelen en beheersen.“Challenges are gifts that force us to search for a new center of gravity. Don't fight them. Just find a new way to stand."

Oprah WinfreyHoe ontspan je bij stress?

Het zal je niet geheel ontgaan zijn dat veel mensen kampen met overmatig stress of een burn-out. Ontspannen is iets waar veel mensen zichzelf de tijd niet toe gunnen. Ondanks dat het algemeen bekend is dat stress funest is voor je gezondheid, blijft het iets moeilijks om onder controle te houden. Het overkomt je namelijk. Tot op zekere hoogte. Je kan namelijk al snel opgaan in de waan van de dag, de tijd van het jaar of de periode van je leven. De andere optie is het ontwikkelen van zelfcompassie, discipline en geduld en gaat chronisch stress uit de weg.


Zelfcompassie en geduld zijn 2 belangrijke pijlers, maar de derde is ook niet geheel onbelangrijk. Een ontspannen toestand komt je namelijk niet zomaar aanwaaien. Het vereist discipline om je structureel meer ontspannen te voelen, meer ruimte in je hoofd te hebben en helder na te kunnen denken. Het is iedere dag weer nodig om te mediteren, je grenzen aan te geven en naar je lichaam luisteren. Het is de weg naar een aandachtig, liefdevol leven. Het is niet alleen voor jezelf prettig, maar ook voor jouw omgeving. Hoe zou jij het ervaren om dagelijks met een gestrest en vermoeid persoon om te gaan? Als ik voor mijzelf mag spreken, zou dat niet mijn ideale levenssituatie zijn.Ontspannen


6 Tips om te ontspannen:

  • Maak op zondag een weekplanning voor jezelf, waarin je ontspanningsmomenten plant. Het hoeven geen uren te zijn, maar 30 minuten tot een uur mag je jezelf heus wel gunnen. Als je voor jouw gevoel maar in balans raakt. Heb je juist meer of minder nodig? Luister naar je lichaam. Je lichaam weet het heel goed aan te geven waar behoefte aan is.

  • Ga voor jezelf na waar jij het meest van ontspant. Voer die activiteit minstens 2 keer per week uit.

  • Ga de natuur in. Onderzoek toont aan dat mensen in een groene omgeving zich minder gestrest voelen. Laat je telefoon eens thuis en ga tijdens een wandeling eens na wat je voelt, wat je ruikt en wat je hoort, geniet.

  • Doe aan Yin Yoga. Word je bewust van waar je blokkades zitten, ontspan, laat los en herstel.

  • Mediteer dagelijks en focus op je ademhaling. 5-10 minuten per dag kan al voldoende zijn om jouw dag meer ontspannen te laten verlopen.

  • Volg de 4-weekse mini retreat bij de Yogaschool Utrecht. Het programma bestaat uit 4 mini retreats van 1 uur per keer. Een goede stok achter de deur om jouw wekelijkse ontspanningsmoment in te plannen.

Thuis niet kunnen ontspannen

Als je kinderen hebt, voor iemand zorgdraagt of vanuit huis aan het werk bent, kan thuis een uitdagende plek zijn om je terug te trekken om even te ontspannen. En toch, is thuis, thuis. De plek waar jij je veilig moet voelen, tot rust moet kunnen komen en je terug moet kunnen trekken. Kom je niet tot een oplossing? Dan is het nu hoogtijd om actie te ondernemen.
60 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page