top of page
  • Foto van schrijverJula

Astroweerbericht voor Oktober: Mercurius Retrograde

Vanaf vandaag geeft Jula Kalshoven van Silence & Sounds Astrology iedere maand een Astro Wheater Forecast! Wat gebeurt er komende tijd allemaal in het heelal? Jula praat je bij.


Agenda voor oktober:


6 oktober Nieuwe Maan in Weegschaal

6 oktober Pluto beweegt direct

7 oktober Venus —> Boogschutter

10 oktober Saturnus direct

18 oktober Jupiter direct

20 oktober Volle Maan in Ram

23 oktober De Zon —> Schorpioen

30 oktober Mars —> Schorpioen


In oktober gebeurt er heel erg veel in het heelal! Niet alleen bewoog Mercurius zich retrograde sinds 27 september, er was ook een Nieuwe Maan die heel erg beïnvloed werd door Pluto die zich op dezelfde dag weer direct stationeerde. Verder bewoog Venus zich van Schorpioen naar Boogschutter én Mars begon aan zijn nieuwe tweejarige cyclus rond de zon….


Dat was vorige week…. De komende weken is het ook best wel druk in het heelal. Nu Pluto zich weer direct beweegt door het heelal, zijn er nog ‘maar’ 5 planeten die zich retrograde bewegen. Deze maand gaan zowel Saturnus als Jupiter zich weer vooruit bewegen.


Ook is er een volle maan in Ram op 20 oktober, beweegt de Zon zich op 23 oktober naar Schorpioen, wat de start van Schorpioen seizoen betekent en komt Mars daar aan het einde van de maand ook aan.


“Leuk, maar wat betekent dit allemaal?” denk je nu vast.


Laten we het hebben over Retrograde, die term en vooral van ‘Mercury Retrograde’ (en vooral dat alles dan altijd mis gaat) heb je vast wel eens gehoord.


Wat is een Retrograde?

Retrograde betekent letterlijk ‘achteruitgaand’ of ‘teruggaand’. Is het dan zo dat planeten zich ook achteruit kunnen bewegen? Nee, maar het kan wel zo lijken, vanaf de aarde.


Simpelweg is een retrograde de beweging die plaatsvindt wanneer de aarde en de planeten elkaar passeren. Tijdens zo’n beweging beweegt het ene hemellichaam zich net wat sneller dan het andere en ontstaat er een verschil in snelheid. Door dit verschil in snelheid lijkt het vanaf de aarde alsof de andere planeet naar achteren beweegt en dat noemen we dus retrograde.


Daarnaast maken de planeten ook een lus-beweging (een epicykel), waarbij ze zowel horizontaal als verticaal bewegen en daarbij een lus maken.

Venus, Mars en Mercurius maken zo’n lus-beweging. Tijdens deze reis komen ze dichter bij de Aarde. Ook Saturnus en Jupiter en Pluto maken deze beweging, maar omdat zij veel verder weg van ons staan, en ze heel vaak in in retrograde gaan, hebben hun retrogrades niet zoveel invloed op ons.

Retrograde is dus niet zeldzaam, het gebeurt de hele tijd. Mercurius gaat zelfs drie tot vier keer per jaar in retrograde. Venus en Mars gaan ongeveer een keer in de twee jaar in retrograde. En, zoals ik al eerder zei, gaan Pluto, Saturnus en Jupiter ook vaker in een jaar in retrograde.Wat merken wij van een planeet die in Retrograde is?

Dat hangt er maar net vanaf in welk teken de planeet zich in dat moment bevindt. Wat we er persoonlijk van merken hangt dan ook weer af van in welk huis van je Geboortehoroscoop de retrograde plaatsvindt. Lekker vaag en algemeen. Inderdaad. En toch ook weer niet:

Mercurius is in retrograde sinds 27 september 2021. Mercurius is de Romeinse naam van Hermes, die in de Griekse mythologie de boodschapper van de Goden is. In de Astrologie wordt deze planeet geassocieerd met communicatie en het verstand en heeft deze invloed op hoe we zelf communiceren, hoe we denken, hoe we analyseren en hoe we informatie overbrengen. Daarnaast wordt Mercurius ook geassocieerd met reizen en electronica.


Op maandag 4 oktober, ongeveer een week nadat Mercurius in retrograde ging, deden Facebook, WhatsApp en Instagram het niet meer. Moederbedrijf Facebook kampte met technische problemen waardoor al hun diensten uren uit de lucht waren. Ditzelfde gebeurde ook op 13 maart 2019. Toen Mercurius net een week in retrograde was… Communicatie, het delen van informatie, elektronica, social media, allemaal zogeheten ‘Mercurius zaken’. Dit was dus een échte Mercury Retrograde gebeurtenis.


Planeten die achteruit bewegen zorgen dus wel degelijk voor een andere energie. Bij Mercurius is deze vaak het beste te merken. Mercurius retrograde kan bijvoorbeeld invloed hebben op je eigen communicatie, dat het niet zo vlot gaat, of dat je computer het begeeft, ook kan je ineens weer in contact komen met oude vrienden, of ineens die niet zo fijne ex tegen het lijf lopen, je wekker gaat niet af, waardoor je te laat op je werk komt of de NS heeft een storing waardoor net die ene trein uitvalt…. Dit zijn allemaal zaken die betrekking hebben op Mercurius en omdat die retrograde gaat, kunnen die dus mis gaan.

Retrograde survival tips

  • Wordt bewust van je communicatie, wat app je naar wie? Lees bijvoorbeeld die email een paar keer door voordat je ‘m stuurt..

  • Maak back ups van je computer op je harde schijf

  • Zet een extra wekker (als dat nodig is)

  • Ga op tijd van huis weg als je afspraken hebt

  • N E G E E R die ex ;-) Even serieus; het kan zijn dat je meer nadenkt over ‘spoken uit het verleden’. Tijdens deze periode is het vooral slim om daar niks mee te doen en ze vooral in het verleden te laten.

En verder? Neem het vooral niet te serieus zou ik zeggen. Sommigen mensen schreeuwen moord en brand tijdens Mercury RX, maar ik ben daar persoonlijk écht te nuchter voor. Tuurlijk, ik ben Astroloog en die Facebook outages zijn echt té toevalling, maar veel dingen zijn ook gewoon het leven.


Mercurius is nog retrograde tot en met 18 oktober. Daarna gaat ‘ie gelukkig weer een tijdje vooruit…. You got this!


Ik geloof wél dat het begrijpen van jouw Natal chart ontzettend kan helpen in je persoonlijke groei en inzicht te verkrijgen in jezelf. Transits zijn ook zeker voelbaar en hebben invloed. Maar meer op jouw innerlijke wereld dan echt op de dingen die je overkomen in het dagelijks leven.


Hoe ziet het er dan wel voor jou persoonlijk uit? Dat hangt er maar helemaal vanaf in welk teken Mercurius zich bevindt, in welk huis dat in jouw Natal chart dat gebeurt en hoe de planeten op dat moment met elkaar communiceren. Hoe dat precies zit, kan ik je uitleggen aan de hand van een persoonlijke reading. Je krijgt nu 15% korting met de code FIRST-ASTRO-15. Deze is geldig t/m 20 november en te gebruiken op de Natal chart reading en de Natal/feminine combo reading.

Over Jula

Jula Kalshoven is naast astroloog ook muzikant en zangeres. Ze vertelt:


"Mijn droom als vierjarige was om Madonna én astronaut te worden. Omdat ik voel dat het een niet zonder het ander kan en ik geloof dat ik, door het combineren van al mijn grote liefdes, meer mensen kan helpen om te worden wie ze écht zijn."


Je kunt via De Yogaschool Utrecht bij Jula terecht voor een beknopte of uitgebreide reading. Lees er alles over op deze pagina.


74 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page