top of page

Geleide meditatie commit happiness

en geleide meditatie biedt een hoop voordelen die in het dagelijks leven direct merkbaar zijn. Er wordt nog regelmatig gedacht dat meditatie iets is voor zweverige mensen die een hele dag in kleermakerszit doorbrengen. Maar eerlijk is eerlijk: die gedachte is niet meer van deze tijd. Steeds meer mensen maken meditatie een vast onderdeel van hun dag. Door te mediteren neemt het cortisolgehalte in het bloed af, voelen we ons een stuk minder gestrest, kunnen we ons beter focussen en raken processen in ons lichaam meer in balans. Je hoeft geen hele dagen op een yogamat door te brengen om van deze voordelen te profiteren; 2 minuten, zittend op een stoel, is al voldoende.


Wat is geleide meditatie?

Een aantal minuten mediteren kan lastig zijn als je kinderen hebt die aandacht van jou nodig hebben, als je op een specifiek tijdstip ergens moet zijn, als je iemand bent die lastig stil kan zitten of als je iemand bent die niet van stilte houdt. Een geleide meditatie is een vorm van meditatie op geluid of uitspraken door een persoon.

Je zit tijdens een geleide meditatie in een houding die voor jou, op dat moment, het prettigst aanvoelt. Het belangrijkste is dat jij je comfortabel voelt en jij jouw ademhaling de maximale ruimte geeft. Zodra je de meest comfortabele houding hebt gevonden, start je de meditatie met een bodyscan. Het doel van een meditatie is dat je even helemaal in dat moment bent en dat je loskomt van de roes van de dag. Je wordt je bewust van je ademhaling, gevoelens, emoties, blokkades en je fysieke gestel.

Een geleide meditatie kost relatief weinig inspanning, omdat jij zelf niet hoeft na te denken over de inhoud van de meditatie. Hierdoor kun jij je dus volledig focussen op je ademhaling. Je kunt gewoon zitten, luisteren, ademen, waarnemen en voorbijgaande gedachtes laten voor wat ze zijn. Je hoeft even helemaal niets.


Geleide meditatie en innerlijke rust

Veel mensen zullen het wel herkennen: je voelt je ontzettend onrustig en het laatste wat je wilt is een aantal minuten stil gaan zitten om te mediteren. Je wilt door met het afmaken van taken, zodat je vanavond met een voldaan gevoel kunt neerploffen op de bank en kunt genieten van dat welverdiende kopje thee.

Ik vraag mij weleens af: waarom voelen wij mensen ons pas voldaan als we zoveel mogelijk werk hebben verricht op een dag? Waarom verdienen we het dan pas om languit op de bank neer te ploffen?

Het heeft allemaal te maken met een bepaalde druk en een bepaalde verwachting die wij onszelf opleggen. Deze factoren brengen, misschien onbewust, innerlijke onrust met zich mee. Doe ik het wel goed? Had ik niet dit of dat nog moeten doen vandaag? Ik had graag die stapel was weg willen werken, maar ik ben er niet aan toe gekomen...

Door een bodyscan te doen tijdens een geleide meditatie, zul jij op korte termijn meer innerlijke rust gaan ervaren en je beter kunnen ontspannen. Je zult merken hoe fijn het is als je even helemaal niets moet en je zult het contrast met een onrustig gevoel van een eerder moment gaan ervaren. Je zult voelen wat je écht voelt en je zou willen dat je je vaker zo rustig, gefocust, positief en in balans voelde als tijdens de meditatie. En dat kan! Jij kunt profiteren van de positieve effecten van een meditatie, door simpelweg 2 minuten per dag te mediteren.Geleide meditatie en slapen

Ben jij een onrustige slaper of lig je vaak nog een half uur te piekeren voordat je in slaap valt? Probeer eens 5 minuten te mediteren voordat je naar bed toe gaat. Zoals je hebt gelezen, zul jij door dagelijks te mediteren meer innerlijke rust gaan ervaren, maar dat niet alleen! Jouw hartslag, bloeddruk en ademhaling zullen door te mediteren en even stil te zitten, vertragen. Tijdens een meditatie krijg je de ruimte om de dag door te nemen, gedachtes voorbij te laten gaan en weer tot jezelf te komen; los te laten wat je niet meer nodig hebt. En dat is precies wat je nodig hebt voordat jij je bed in duikt.

Mediteren zal in het begin ontzettend onwennig voelen. Je gedachtes zullen continu afdwalen. En dat is oké. Net zoals dat je als klein hummeltje niet direct kon fietsen op een grote weg zonder je ouders, kun je ook niet direct full focus 30 minuten lang mediteren. Het is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. En ook al kun je 30 minuten lang full focus mediteren, wie zegt dan dat jij dat moet doen? Als jij geniet en/of profiteert van een kortere meditatie, doe dan vooral een kortere meditatie. Doe wat werkt voor jou.


3 SOORTEN GELEIDE MEDITATIE

En zijn veel verschillende soorten meditaties die je kunt doen. Maar welke geschikt is voor jou, dat weet jij zelf het best. Je kunt meditaties volgen via YouTube, Spotify of andere mobiele apps. Je kunt ervoor kiezen om een meditatie met alleen maar geluid te volgen, of voor een meditatie met beeld erbij. Het meest belangrijke is dat jij even een ongestoord momentje voor jezelf hebt. Even geen vragen van de kinderen, televisie die staat te loeien, vaatwasser die piept dat hij klaar is of huisdieren die graag een aai over hun bol willen.


  • De geleide meditatie Tijdens een geleide meditatie luister je naar de stem van de geleider of een ander soort geluid. Het doel is dat je kalmeert en jij je volledig focust op het geluid of een stem. Vanaf daar zul jij je gaan focussen op je ademhaling, je lichaam of specifieke momenten uit je leven. Dit hangt af van de categorie waarin de geleide meditatie valt.

  • Bodyscan meditatie Een bodyscan is zeer geschikt om te doen voordat jij naar bed toe gaat. De focus van deze meditatie ligt op dat wat er is. Het doel is om je te focussen op gevoelens, emoties, pijnklachten en blokkades in je lichaam. Vanuit daar kom je naar het hier en nu. Je kunt je naderhand afvragen wat de informatie uit de bodyscan over jou zegt, over je dag en over wat je eigenlijk écht nodig hebt.

  • Telmeditatie Jouw ademhaling leidt deze meditatie. Tijdens deze meditatie focus je je volledig op je ademhaling, dat kun je doen door hem dieper, langer en rustiger te maken. Het resultaat zal zijn dat jij de spanning in je lijf loslaat en je volledig afsluit van de buitenwereld. Na de telmeditatie voel je je rustig en tevreden.


Geleide meditatie bij de Yogaschool Utrecht!

Wil jij ook meer innerlijke rust ervaren? Bewuster kunnen genieten van momenten in je dag en je vaker opgewekt voelen? Dan is het vanaf nu tijd om te mediteren. Probeer 1 maand lang alle yogalessen die wij bij de Yogaschool Utrecht aanbieden. Tijdens onze (online) lessen geven wij geleide meditaties. Praten en stilte wisselen elkaar af. Na een moment van bewustwording, volgt een moment van stilte. Er komt ruimte om te voelen en innerlijke rust te ervaren.


256 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page